Det finns gott om romaner i feminismens tecken. Här får du två tips på böcker som är kul att läsa men samtidigt tänkvärda. För den inbitna feministen kan det vara bra att ge dessa till den där kusinen som säger att jämställdhet minsann har gått för långt.

Egalias döttrar, en helt annan värld

Gerd Brantenberg publicerade boken Egalias döttrar år 1977. Boken ses lite som en klassiker för feminister. Boken handlar om en pojke som heter Petronius och som växer upp landet Egalia. Här är samhället tvärtom och boken kan faktiskt för många verka absurd. Kvinnorna är de som jobbar och styr samhället. Männen är hemma och tar hand om barnen, de är fåfänga och försöker imponera på sina fruar. För om kvinnan tröttnar hur ska då mannen kunna försörja sig? En man kan väl inte jobba med vad som helst. Petronius drömmer om att bli sjökvinna. Ja, alla ord är nu omändrade, kvinna istället för man. Herken är en manlig förskollärare. Män arbetar såklart med barn för de är ju de mest lämpade. Petronius drömmer om en värld där män kan få samma rättigheter som en kvinna.

”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”

De flesta kvinnor har nog suttit på en krog och blivit närmade med orden ”sitter ni här alldeles ensamma?”. Kvinnor kan sitta i stora grupper men likväl är de ensamma enligt män. Gud bevars om kvinnor har kul utan män! Liza Marklund och Lotta Snickare har skrivit en humoristisk bok om att vara kvinna. Marklund och Snickare går igenom hur kvinnor möts på jobbet. De menar att kvinnor hela tiden måste akta sig för minor. En kvinnlig chef tillskrivs helt andra egenskaper än en manlig chef även om deras stil är snarlik. Minorna finns överallt genom livet för kvinnor. Hur kan egentligen kvinnor göra rätt? Frågan är komplicerad, så pass komplicerad att vissa ritar kartor över vardagen för att slippa trampa på minan.