Visst finns det feministiska resmål! Det betyder såklart inte att du måste gå runt med mantrat ”jag är feminist, därför är jag på semester”. Det är dock tyvärr så att kulturen och historien skrivits av män och därför så handlar det mesta om män. Kvinnor hamnar i skuggan och hur viktiga de än har varit så får de inte samma plats. Därför behöver de flesta lära sig att kvinnor inte bara varit fruar och mödrar. Kombinera krogrundan och shoppingen med lite nya kunskaper. Här kommer förslag på två lite udda resmål.

Brighton för feminister

Brighton kallas faktiskt för Storbritanniens San Francisco. Här kan du slappna av vid havet och bara lyssna till vågornas brus. Nästa sekund är du inne i en livlig stad med en levande mat- och konstscen. Brighton Pier byggdes år 1899 för att husera nöjen av olika slag. Förutom att det är vackert att strosa längs piren finns det karuseller och mycket annat. I feministisk anda åker du sen och besöker Virginia Wolfs Monk´s House som ligger utanför Brighton. Wolf är en av de tidiga feministerna och skrev om kvinnans behov av egna rum och utrymmen. Passa på att läsa boken ”Ett eget rum” innan resan.

Syrakusa i Italien

Visst låter Syrakusa bekant för de flesta. Det är inte så konstigt eftersom vi firar Lucia och hon kom från Syrakusa. Staden ligger på ön Sicilien och här finns massor att göra. Bada om dagarna, ät underbar italiensk mat och drick gott vin till. För den som är intresserad av kultur är ön ett paradis. Här kan du också lära dig om Lucia som var en kvinna som vägrade rätta sig och lyda. Lucia dog martyrdöden år 304 när Diocletianus förföljde kristna. Hon kanske inte är det mest feministiska du kan hitta men däremot är faktiskt Lucia en av de få kvinnorna vi hyllar varje år.