Många serier är så könsstereotypiska att de gör ont att titta på. Visst känner du igen kvinnan som klarar sig fantastiskt bra fram tills en man dyker upp. Romantiska komedier där männen egentligen är svin men kvinnorna ska ”rädda dem”. Kvinnors kroppar våldtas och torteras utan att det egentligen tillför handlingen något. Kvinnor som är intelligenta framställs som oattraktiva i bästa fall. Men det finns undantag!

The Handmaid’s Tale

Just nu sänds tredje säsongen av serien som verkligen handlar om kvinnors kamp och det patriarkala förtrycket. Landet Gilead var tidigare USA men som nu förvandlats till en dystopi. Miljöförstörelsen har lett till den väntade katastrofen och födelsetalen har sjunkit. Landet styrs nu med järnhand av kristna religiösa fundamentalister och kvinnors rättigheter är borta. De fertila kvinnorna är nu statens egendom och används som avelsdjur som kallas Handmaids. Barnen de föder ges till vissa utvalda och de som motsätter sig straffas hårt. Mitt i detta möter vi June som är en handmaid och som tvingats ge bort två barn. Serien är riktigt otäck då mörka krafter i USA faktiskt strävar efter att begränsa kvinnors rätt till sina kroppar.

Buffy och Vampyrerna

När Buffy kom på 1990-talet var serien lite av en sensation. Den blonda tjejen som normalt blir mördad i första avsnittet är här en superhjälte! Buffy är utvalda till att skydda världen mot ondska och det ansvaret vilar tungt på hennes axlar. Hon drar sig inte för en fight och är den naturliga ledaren. I serien är flickorna och kvinnorna i centrum, de är starka och bestämmer. Redan första avsnittet hintar om vad som ska komma. En blond tjej Darla smyger runt på skolan med en kille för att hångla. Helt plötsligt hörs det ett konstigt ljud och allt är stereotypiskt. Du förväntar dig att tjejen ska råka illa ut, men nej det är hon som attackerar pojken. Det finns sju säsonger så nu vet du vad du har att göra.